Laser Micropuls

În fiecare an, posibilitățile de diagnosticare ale aparatelor se extind din ce în ce mai mult, permițând depistarea multor boli oculare în stadii incipiente și o înțelegere mai bună a interacțiunilor anatomice și biochimice la nivelul țesuturilor. În paralel cu diagnosticarea, se diversifică și metodele de tratament.

O direcție promițătoare în terapia laser a afecțiunilor retiniene este terapia cu laser Micropuls. Metoda se bazează pe acțiunea unui fascicul de lumină pentru o perioadă extrem de scurtă și o putere care nu depășește 15% din cea necesară pentru a obține efectul de coagulare pentru fiecare ochi în parte. Chirurgul laser ajustează întotdeauna parametrii în mod individual, deoarece fiecare ochi este unic.

Afecțiunile patologice, precum retinopatia diabetică, edemul macular în cazurile post-ocluzionale, coroidopatia seroasă centrală și anumite tipuri de neovascularizație, au la baza patogenezei modificări la nivelul epiteliului pigmentar retinian și al capilarelor coroidiene. Epiteliul pigmentar retinian funcționează nu doar ca o barieră între coroidă și retină, ci și ca o structură esențială pentru hrănirea fotoreceptorilor și eliminarea produselor metabolice.

Tratarea proceselor patologice din zona centrală este deosebit de responsabilă, deoarece aceasta este cea mai importantă funcțional precum si cea mai vulnerabilă zonă. Orice metodă de coagulare în zona centrală poate duce la pierderea ireversibilă a elementelor funcționale, distrugerea fotoreceptorilor și apariția defectelor în câmpul vizual.

Metoda constă în utilizarea radiației laser din spectrul galben, cu o lungime de undă de 577 nm, în regim de micropuls, care este cea mai selectiva în raport cu celulele epiteliului pigmentar retinian și este absorbită în mare măsură de melanină. Este de asemenea important faptul că nu se produce afectarea zonei funcționale semnificative a retinei, datorită absenței absorbției radiației din acest spectru de către pigmentul xantofilic al zonei maculare.

Efectul sub-prag al puterii în regim de micropuls duce la stimularea organitelor celulelor epiteliului pigmentar și a capilarelor coroidiene, declanșând procesele de regenerare intracelulară, manifestate prin intensificarea funcției de pompă a celulelor epiteliului pigmentar, creșterea numărului de mitocondrii și granule de pigment. Aceasta conduce la reducerea edemului și la închiderea punctelor de filtrare.

Tratamentul laser nu necesită o pregătire specială, se efectuează ambulatoriu, fără durere și rapid, sub anestezie locală cu picături. Pacientul se află în poziție șezândă, o lentilă de contact specială este plasată pe globul ocular, fiind vizibile flash-uri luminoase. Durata intervenției este de câteva minute. În aceeași zi, pacientul poate reveni la activitățile obișnuite.

Efectul acestei terapii, ținând cont de gravitatea bolii, poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. Având în vedere siguranța și eficiența metodei, aceasta poate fi repetată la o lună, dacă este necesar.