Hipermetropia Ce Este, Cum Se Manifestă și Soluții Eficiente de Corecție

Hipermetropia este un viciu de refractie în care ochiul nu poate focaliza corect imaginile de aproape sau la valori mai mari, nici imaginea la distanta. Aceasta apare atunci când axul ochiului este mai mic decât cel obișnuit și razele de lumină se focalizează în spatele retinei, nu pe aceasta. Pentru a corecta acest deficit de refracție, mușchii interni ai ochiului (mușchii de acomodare) sunt forțați să lucreze constant, ceea ce poate duce la oboseală oculară și vedere neclară.

Corectia hipermetropiei se realizează cu ajutorul ochelarilor cu lentile „plus” sau a lentilelor de contact, care ajută la focalizarea corectă a razelor de lumină pe retină. Hipermetropia este clasificată în funcție de severitate: hipermetropie mica (până la +3 dioptrii), medie (până la +6 dioptrii) și mare (peste +6 dioptrii).

În copilărie și la vârste tinere, persoanele cu hipermetropie ușoară pot să nu observe această afecțiune datorită capacității ridicate de acomodare a ochiului. Cu toate acestea, spre vârsta de 40 de ani și cu apariția presbiopiei, capacitatea de a compensa hipermetropia scade. Astfel, persoanele afectate pot începe să experimenteze oboseală oculară, dificultăți la citit și la lucrul îndelungat la calculator, necesitând ochelari pentru vederea de aproape mai devreme decât altele (pana in 40 de ani).

Un alt aspect al hipermetropiei este legătura acesteia cu dimensiunile mai mici decât cele normale ale globului ocular, ceea ce poate crește riscul de creștere a presiunii intraoculare și de dezvoltare a glaucomului la vârste mai înaintate. Pe măsură ce cristalinul îmbătrânește și se dezvoltă cataracta, acesta devine mai dens și crește în volum, ceea ce poate cauza miopizare, compensând hipermetropia. Deși pacienții pot percepe acest fenomen ca o îmbunătățire temporară a vederii, este un semnal de avertizare pentru medicul oftalmolog, indicând necesitatea înlocuirii cristalinului.

Înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial nu doar corectează erorile de refracție, inclusiv astigmatismul, dar și reduce riscul creșterii presiunii intraoculare, contribuind la menținerea sănătății ochilor pe termen lung.