Utilizarea lentilelor de contact este, în primul rând, despre igienă și responsabilitate.
Chiar și cea mai sigură lentilă de contact trebuie pusă cu mâini curate, cu unghii tăiate, într-un mediu lipsit de praf sau animale de companie. Toate materialele pentru îngrijire (soluții, ventuză, servețele) trebuie păstrate într-un recipient curat și ermetic.
Respectați termenul de utilizare, schimbați zilnic soluția de păstrare a lentilelor și înlocuiți recipientul cu unul nou de fiecare dată când deschideți un flacon nou de soluție.
Există sisteme pe bază de peroxid pentru o curățare profundă a depunerilor proteice. Aceste soluții se activează automat în decursul perioadei între 30 de minute și 6 ore, timp în care lentilele stau în soluție, iar până la momentul utilizării soluția devine chimic neutră. Totuși, este foarte important ca lentila să fie curățată mecanic in palmă, utilizând buricul degetului, după fiecare utilizare.
Este necesar să pregătiți o oglindă comodă, să aveți o iluminare bună și să puneți pe masă un șervețel curat.
Pentru a ușura procesul și a sprijini pacientul tânăr la început, poate fi necesară prezența și ajutorul unui adult la punerea și scoaterea lentilelor de noapte.
În cazul ochilor sensibili, în primele zile de utilizare este permisă administrarea de picături anestezice pentru a crește confortul și a ajuta suprafața oculară să se adapteze.
Lentilele de noapte sunt dure, iar pentru o aplicare reușită este necesar să deschideți larg ambii ochi, fixând privirea într-un punct cu ochiul liber. Ochii sunt organe pereche, iar în absența strabismului, ambii ochi privesc într-o singură direcție.
Apoi, cu o mișcare lină și sigură, poziționați lentila pe cornee. După câteva clipiri, aceasta se va fixa singură în poziția corectă.
Un ajutor util pentru o mai bună fixare și un confort sporit sunt picăturile hidratante, care pot fi aplicate înainte de utilizare sau direct pe lentilă.
După ce lentila a fost plasată pe ochi, este necesar să vă culcati în poziție orizontală și să vă odihniți. Este de evitat dormitul cu fața în pernă, deoarece acest lucru poate deplasa lentila și afecta poziția corectă. De asemenea, frecarea intensă a ochilor este contraindicată din același motiv.
Încercarea de a rămâne treaz cu lentilele de noapte poate cauza disconfort.
Este important ca durata somnului cu lentilele să fie de cel puțin 8 ore. Doar astfel tehnologia va funcționa eficient și va stabiliza miopia.
Dimineața, înainte de a scoate lentilele, aplicați picături hidratante și mișcați ușor lentila prin pleoapă pentru a preveni lipirea acesteia de suprafața ochiului.
Lentila se poate scoate doar cu ajutorul unei ventuzei speciale. Trebuie să atingeți lentila perpendicular pe centrul acesteia, fără a exercita prea multă presiune, și să o desprindeți ușor.
La început, trebuie să învățați cum să desprindeți lentila de pe ventuză fără a o scăpa. Acesta este motivul pentru care este necesar să aveți un servețel curat pe masă.
Apoi, plasați lentila pe palmă ca o cupă, turnați puțină soluție și frecați cu buricul degetului timp de 30 de secunde. După aceea, plasați lentilele în container, respectând codul de culoare al compartimentelor pentru lentila dreaptă și cea stângă. Acest aspect este esențial întrucât ochii pot avea dioptrii diferite.
De obicei, producătorul colorează lentilele dreapta și stânga în nuanțe ușor diferite, dar uneori acestea sunt complet transparente.
În cazul utilizării lentilelor ortokeratologice de noapte, este necesar un control medical regulat pentru a exclude inflamația mucoasei, rănirea epiteliului cornean sau poziționarea incorectă a lentilelor. Medicul va verifica vederea după prima noapte de utilizare, va realiza o topografie corneană și va evalua modificările produse asupra suprafeței corneene de către lentilă. În cazurile de miopie ușoară, efectul maxim poate fi observat deja a doua zi dimineața. Pentru miopia severă, poate fi necesară o perioadă de câteva zile pentru a obține o acuitate maximă.
Respectând aceste reguli, utilizarea lentilelor de noapte devine o rutină zilnică simplă, care nu necesită mult timp și, cel mai important, asigură siguranța utilizatorului. Reamintim că în caz de răceală este strict interzisă utilizarea oricăror lentile de contact, deoarece sub lentilă se creează condiții propice pentru dezvoltarea virușilor și bacteriilor, ceea ce poate duce la inflamații grave ale corneei și poate face imposibilă utilizarea lentilelor în viitor.